Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η γενέθλια καταγραφή του Παναθηναϊκού


Για πολλά χρόνια η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Παναθηναϊκού παρέμενε ένα μυστήριο, μέχρι που το 2008 ήρθε στην επιφάνεια η πρώτη επίσημη αναφορά στο Τριφύλλι.
Μέχρι το 2008, για τον Παναθηναϊκό ήταν γνωστό μόνο το έτος ιδρύσεως του, το 1908. Ωστόσο τον Ιανουάριο εκείνου της χρονιάς, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μελέκογλου μετά από επίπονη έρευνα μεγάλης διάρκειας έφερε στην επιφάνεια για πρώτη φορά την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου, την 3η Φεβρουαρίου 1908.

Τα "Πράσινα Νέα" θυμούνται την πρώτη επίσημη καταγραφή της ίδρυσης του Παναθηναϊκού στο επίσημο δελτίο του Σ. Ε. Α. Γ. Σ. (Σύνδεσμος Ελληνικών, Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων) το 1910 στον οποίο υπάγονταν όλα τα αθλητικά σωματεία, παρουσίασε τους συλλόγους και τη δράση τους. 
Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.
Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.
Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.
Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)...’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.